علمی و آموزشی

از سیر تا پیاز پرورش قارچ

از سیر تا پیاز پرورش قارچ

از سیر تا پیاز پرورش قارچ

هر جویای کسب و کاری که ایده‌ای هم ندارد برای یک بار هم که شده به‌ طرح‌های کسب و کار مختلف از پرورش ماکیان و آبزیان گرفته تا قارچ و درختچه‌های استوایی برخورده است. عموماً از ته و سر این طرح‌ها چیزی پیدا نیست و شمایلی کلی دارند با یک سری ارقام و آمار امتحان نشده که حتی خیلی‌ها هم که دنبالشان را گرفته‌اند به جایی نرسیده‌اند.

((لطفا تا آخر متن بخوانید))

یکی از عمومی‌ترین این طرح‌ها پرورش قارچ است که یکی از نخستین گزینه‌هایی است که معمولاً به ذهن مبتدی‌ها می‌رسد. حسن فخاری کارآفرین ۲۴ ساله‌ای است که آزمون و خطاهای بسیاری را برای پرورش قارچ پشت سر گذاشته است و میتواند تصویر واقعی تری در این باره به ما بدهد. حرف‌های حسن را با هم می‌خوانیم.

ما با ۲۰۰ میلیون تومان شروع کردیم

از سیر تا پیاز پرورش قارچ

من کارم را با دوستانم آغاز کردم. ما قبل از شروع چندین ماه به‌ کارگاه‌ها و سالن‌های تولید و پرورش قارچ سرمی زدیم و با افرادی که در این زمینه تجربه داشتند مشورت میکردیم.

بعد از تحقیق و بررسی تمام زوایای کار و برآوردی از هزینه‌هایی که برای آغاز این حرفه به آن نیاز داریم کار را شروع کردیم.

سرمایه ما در ابتدا ۲۰۰ میلیون تومان بود که با توجه به اینکه سه نفر بودیم هر کدام سهمی را وسط گذاشتیم تا کار راه بیفتد. قبل از هر چیزی باید از پدرم به‌خاطر حمایت‌هایش تشکر کنم چرا که زمینی را برای پرورش قارچ در اختیار من و دوستانم قرار داد. پس بهتر است برای ریسک کمتر به سراغ داشته هایتان بروید. ما کار را در ورامین آغاز کردیم.

ایجاد شرایط محیطی یکی از مهم‌ترین رکن‌های اصلی تولید قارچ با کیفیت است. این کار آفرین به هزینه‌های دستگاه‌ها و تجهیزات اشاره می‌کند و میگوید: پرورش قارچ به‌صورت سالن‌بندی و قفسه‌بندی انجام میشود و تجهیزات خاص خودش را هم برای فصل تابستان و زمستان نیاز دارد. به‌عنوان مثال در تابستان برای ایجاد شرایط آب و هوایی مناسب سالن باید از چیلر و در زمستان باید از دیگ بخار استفاده کرد.

به این نکته اشاره کنم که هزینه آغاز سرمایه از هزینه اجاره زمین و مکان جداست چرا که آن دویست میلیون تومانی را که عرض کردم فقط صرف خرید وسایل و تجهیزات پرورش قارچ شد.

اگر سرمایه‌تان میلیاردی نیست تولید نیمه صنعتی را آغاز کنید

برای کار بهتر باید سرمایه بیشتری داشت اما شما در ابتدا با ۵ یا ۶ کارگر هم می‌توانید کارتان را آغاز کنید اما با گسترش کار باید تیم بیشتری جمع کنید چرا که برداشت قارچ باید سریع انجام شود تا محصولتان حیف نشود.

ما در حال حاضر ۱۲ کارگر داریم که کم است. برای آنهایی که می‌خواهند با سرمایه مشابه سرمایه ما، کار را آغاز کنند باید گفت که با این پول باید به صورت نیمه صنعتی قارچ را پرورش داد، نیمه صنعتی یعنی شما جای اینکه از ماشین و تجهیزات برای کارتان استفاده کنید باید از نیروی انسانی که به مراتب هزینه بالاتر و خطای بیشتر نسبت به ماشین دارند بهره ببرید.

سپس با گسترش کار و جمع کردن سرمایه ماشین‌آلات را جایگزین نیروی کار می‌کنید.

قارچ را می‌توان به سه شکل به بازارعرضه کرد اول آنکه باید بازار فروش را خودمان پیدا کنیم و مشتری هایمان را پایبند محصولات خود کنیم منظورم بازار محلی است.

سوپر مارکت‌ها یا تره بار یا هر مکان عرضه قارچ در اطرافتان. روش دوم فروش به دلالان است که متداول‌ترین روش در محصولات کشاورزی این روش است چرا که دلالان محصول را به صورت یکجا و البته با قیمت کمتری خریداری می‌کنند. روش سوم صادرات است که این روش هم نیازمند محصول فراوان باکیفیت و بسته ‌بندی‌های خاص است.

البته تولید‌کننده‌ای که می‌خواهد از این روش استفاده کند باید بازار‌های خارجی را بشناسد و شرایط آن را مهیا سازد.

سال گذشته در فروش قارچ افت قیمت بسیاری داشتیم تا جایی که بسیاری از پرورش دهندگانی که با وام‌های بانکی وارد این کار شده بودند مجبور به تغییر شکل و رها کردن این حرفه شدند اما سال ۹۶ قیمت این محصول در بازار بسیار مناسب و سود ما قابل قبول بود.

دو پروانه برای پرورش قارچ می‌خواهید

برای پرورش قارچ نیاز به دو پروانه کاری است یکی پروانه نظام صنفی و دیگری پروانه نظام مهندسی. پروانه اول را به هر کسی که وارد این حرفه شود می‌دهند اما دریافت پروانه دوم نیازمند متراژ بالای سالن پرورش قارچ است و تسهیلاتی هم که به این کسب و کار تعلق می‌گیرد با پروانه نظام مهندسی قابل دریافت از سوی کارآفرینان است.

سود کرده‌ایم اما هنوز مزه شیرین سود زیر دندان‌مان نرفته است

ما در این مدت به سوددهی رسیده‌ایم اما هنوز مزه شیرین این سود زیر دندان ما نرفته، چون سود حاصل از این کار را به خرید تجهیزات جدید اختصاص می‌دهیم. کاری که ما انجام میدهیم نیمه صنعتی است و باید به روز کنیم، با صنعتی شدن این کسب و کار میتوانیم شاهد محصولات بیشتر و باکیفیت تری باشیم.

هدف ما برای آینده ایجاد کارخانه تولید قارچ است که با برنامه‌هایی که برای آن داریم تا ۲ سال آینده این کار را انجام خواهیم داد.

نکته مهمی که باید به شما در مورد پرورش قارچ و طرح‌هایی که در اینترنت است بگویم این است که بله شما در یک اتاق سه در چهار به همراه خانواده‌ات هم میتوانی قارچ پرورش دهی اما فقط درجا زدن است چرا که باید محصول به‌صورت عظیم و گسترده کشت شود تا هزینه و درآمد سر به سر شود.

توصیه‌ای که میخواهم به دیگران برای ورود به این کار داشته باشم این است که بهتر است سالن پرورش قارچ را اجاره کنید نه اینکه آن را بسازید چرا که ساخت سوله برای این کار بسیار هزینه بر است و این امر در ابتدای کار خرج بسیاری را روی دستشان می‌گذارد.

اشتباه های سنگین، تجربه‌های بزرگ می‌آورند

در طول دوره کار خاطرات جالبی از اشتباهات برای هر کارآفرینی اتفاق می‌افتد. یکی از خاطراتم را که البته تجربه بزرگی برایم شد برایتان تعریف می‌کنم.

همان طور که در ابتدا گفتم پرورش قارچ کار حساسی است بخصوص در بخش کنترل

دما و آبیاری، از زمان گذاشتن بذر در خاک تا زمان برداشت محصول ۶۰ روز طول خواهد کشید.

ما در ماه‌های اول کارمان متوجه اهمیت دما نبودیم، در روزهای آخر دو درجه دمای سالن بالارفت و این امر سبب شد کیفیت محصول حاصل شده درجه دو باشد با مشورت‌ها و همفکری‌هایی که گرفتیم درجه دمای کمپوست را هم بالا بردیم تا حداقل محصول بیشتری را تولید کنیم؛

صبح که به سالن آمدیم متوجه محصول بیشماری شدیم که برای چیدن سریع این حجم از قارچ همه خانواده را بسیج کردیم تا محصول را برداشت کنیم. این آزمون و خطاها سبب شد در دوره کاشت بعدی دقت بیشتری را درباره دما انجام دهیم تا محصولاتمان با کاهش کیفیت رو به رو نشود.

معضلات این کار برای تولید‌کنندگان بویژه در فصل زمستان بی‌ثباتی قیمت هاست هر شخصی که بخواهد وارد این کار شود باید قیمت سود را در سال اول شروع کار بزند چرا که این دست کسب و کارها نیازمند وسایل خاص گرمایشی و سرمایشی است و بسته به منطقه‌ای که در آن هستید باید وسایل تهیه و نصب شود و این خود مخارج سنگینی را روی دست تولید‌کننده میگذارد.



اصول پرورش قارچ خوراکی

پرورش قارچ عملی است که با عمل صحیح، منجر به موفقیت خواهد شد. دانش و اطلاعات اندک برای این کار تولیدی کافی نیست.

اگر کسی با اطلاعات ناکافی پای بر این عرصه گذارد، یا خود و یا مصرف کنندگان را دچار مشکل میکند.

برای پرورش قارچ خوراکی سه اصل اساسی وجود دارد که به کمک آنها میتوان در این کار موفق شد؛ این سه اصل عبارتند از:

تهیه بذر خوب، آشنایی با روش صحیح پرورش قارچ و به دست آوردن بازارهای خوب و مطمئن

به یاری این سه اصل مهم، موفقیت در امر پرورش قارچ تا حدود زیادی دست یافتنی خواهد بود.

اصول پرورش قارچ خوراکی

بذر خوب:

بذر خوب همانند یک ستون ساختمان است که اگر خوب و محکم ساخته شود، میتوان به استحکام کل بنا امیدوار بود گام نخست در امر پرورش قارچ تهیه بذری خوب و با کیفیت مناسب است.

این بذر باید باتوجه به نوع و شرایط آب و هوای منطقه پرورش، زمان پرورش و ذائقه مردمی که از محصولات استفاده میکنند، گزینش شود.

خصوصیات یک بذر قارچ خوب:

۱- توده بذرقارچ کاملاً سفید و شبکه میسیلیومی اطراف تمامی دانه ها را پوشانده باشد.
۲- رنگ اسپان تازه ( بذرقارچ ) سفید است، اگر قهوه ای بود نشانه کهنه و مانده بودن بذرقارچ است.
۳- توده بذر قارچ بایستی فاقد هر گونه کپک و لکه های رنگی باشد.
۴- بوی ترشیدگی ندهد.

انتخاب بد مطمئناً منجر به بروز معضلاتی در امر پرورش و فروش قارچ خواهد شد.

پرورش صحیح:

داشتن امکانات و مواد اولیه مناسب به همراه اطلاعات کافی، میتواند تولیدی خوب را نوید بخشد.

پرورش قارچ کاری نیست که بتوان آن را بدون داشتن هیچ گونه پیش زمینه ای عملی یا علمی یا حتی یکی از آنها محقق ساخت. خواندن کتب و جزوات آموزشی، به تنهایی نمیتواند از یک فرد تازه کار، پرورش دهنده ای موفق بسازد.

بلکه این امر زمانی امکان پذیر است که وی، علاوه بر کسب اطلاعاتف به طور عملی نیز در این زمینه فعالیت کند.

همچنین بازدید از سالن های پرورش قارچ نیز میتواند در ایده دهی به افراد و راه اندازی درست سالن آنها موثر باشد.

اگر کسی علم و عمل را با هم درآمیزد، میتواند در نخستین گام، موفقیتی بزرگ نصیب خود کند؛ موفقیتی که دیگان شاید پس از سال ها به آن دست نیافته باشند. آزمایش ایده های نوین، به کار گیری نیروه های بالقوه و استفاده از تجربیات مثبت دیگران نیز میتواند راه موفقیت را هموارتر سازد.

برای پرورش صحیح:

باید یک سالن مناسب و تمیز همراه با تجهیزات و وسایل موردنیاز و داربست آماده کنیم. سپس سالن را برای مبارزه با آفت ها ضدعفونی کرد؛ و در مرحله بعد ساخت کمپوست (ترکیب و آماده سازی مواد اولیه ی مورد مصرف در بستر قارچ) است. سپس نگهداری کمپوست است. و و در آخر زمان برداشت محصول و مقدار آن است.

مراحل روزانه کشت قارچ:
  1. ضدعفونی کردن سالن
  2. ورود کمپوست به سالن و چیدن آن در قفسه ها
  3. صاف کردن سطح بلوکهای کمپوست بدون بریدن کیسه
  4. میسلیوم رانی (پنجه دوانی)
  5. بریدن کیسه های روی بلوکها و تخته کوبی (تخت کوبی)
  6. خاکدهی و آبیاری خاک
  7. انداختن روزنامه روی بستر و مرطوب نگه داشتن آنها
  8. رافلینگ (پنجه کشی)
  9. برداشتن روزنامه ها و شوکدهی روز اول
  10. شوکدهی روز دوم
  11. شوکدهی روز سوم
  12. فلش یک (اولین محصول دهی)
  13. فلش دو (دومین محصول دهی)
  14. فلش سه (سومین محصول دهی)
  15. تخلیه کمپوست و نظافت

پیداکردن بازار فروش مناسب:

آغاز هر کاری، نیاز به مهیا سازی شرایط خاص آن دارد. بعضی از افراد بدون هیچ سابقه کار در زمینه پرورش قارچ و تنها به واسطه تعریف و تمجید دیگران، از همان ابتدا کار تولیدی بزرگی را آغاز کرده، با مشکلات زیادی روبه رو میشوند.

تنها داشتن اطلاعات، نمیتواند راهگشای یک تولیدکننده قارچ باشد. بلکه او باید با کار در زمینه، مسائل عملی آن را بیاموزد، محل های فراوری بذر را بشناسد، راه تهیه موار زاید مناسب را بیابد، محل خرید لوازم را پیدا کند و با سایر رموز حرفه نیز آشنا شود. بی برنامگی، میتواند موجب شکست فرد در مراحل اولیه شود و او را از یک کار تولیدی ارزشمند، منصرف سازد.

یکی از مسائل اساسی در کارهای تولیدی، پیدا کردن بازار فروش مناسب است. شاید برخی افراد بگویند که ۵۰% کار تولید، در فروش نهفته است. این ۵۰%، در نگاه اوّل باور نکردنی به نظر می رسد. ولی وقتی خودتان با مشکلِ پیدا کردن بازار فروش دست به گریبان شدید، به خوبی نسبت ۵۰/۵۰ را بین تولید و بازار فروش لمس خواهید کرد.

برای پیدا کردن بازار مناسب:

شرایط چیدن قارچ ها، اصول بسته بندی و شیوه مختلف عرضه قارچ، بازارهای منطقه ای، استانی، کشوری و جهانی، مهم است.

اصطلاحات رایج در پرورش قارچ:

کمپوست: کود گیاهی ای که قارچ در آن رشد میکند.

بلوک: بسته بندی های ۶۰×۴۰ سانتیمتری کمپوست.

خاک یا پیت: خاک مخصوص کشت قارچ که در زمانی خاص روی کمپوست ریخته می شود و قارچ روی این خاک رشد میکند.

اسپور: اسپور گردی است که از پره های پشت قارچ بیرون میریزد و به آن هاگ هم گفته میشود و با کشت آن روی گندم پخته شده، بذر قارچ تولید می کنن.

میسلیوم: تارهای سفیدی که از رشد اسپورهای قارچ درون کمپوست پدید می آید و با گره خوردن به هم قارچ تولید میکنند.

تخته کوبی: صاف و هموار کردن سطح بلوکهای کمپوست برای یکنواخت شدن ضخامت خاک در هنگام خاکدهی.

میسلیوم رانی یا پنجه دوانی: مرحله رشد میسلیوم درون کمپوست و خاک.

رافلینگ یا پنجه کشی: به هم زدن و شخم زدن خاک برای یکنواختی رشد میسلیوم در آن.

شوکدهی: مرحله ای با کاهش دما، افزایش رطوبت و کاهش غلظت CO2 به وسیله هوادهی، به منظور توقف رشد میسلیوم و شروع تولید قارچ.

فلش: روزهایی که انبوهی از قارچ قابل چیدن برروی بستر وجود دارند.

بازده: مجموع وزن کل قارچ برداشت شده در یک دوره تقسیم بر وزن کمپوست موجود در اول دوره.

مطالب پیشنهادی

[newsbox style=”nb4″ display=”category” cat=”85″ number_of_posts=”3″]

برچسب ها
♥admin

♥admin

باسلام خدمت شمادوست عزیز امیدوارم اوقات خوشی رابا مطالبی که در اختیار شما گزاشته ایم داشته باشید. منتظر نظر های گرمتون هستیم ویا اگر سوالی داشتین گزینه تماس با ما دربالا را بزنید

نوشته های مشابه

‫3 نظرها

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن